Sambandet mellan sociala medier och psykisk ohälsa
Vi alla har hört debatten om sociala medier och psykisk ohälsa, och om hur de sociala medierna påverkar oss negativt. Men jag tycker mig se massor av positiva effekter från att jag själv använder sociala medier. Jag känner mig stärkt, glad, inspirerad, tacksam, klokare och smartare.
Att själv identifiera varför du är på sociala medier är en hälsosam väg att börja. Hur ska du finnas på plattformarna för att må som bäst?
Precis som vi ser alla exempel på hur sociala medier kan få människor, inte minst de som tidigare känt sig utanför i samhället, att känna samhörighet, så finns det såklart också exempel på det motsatta. Känner man sig ledsen, nedstämd eller sämre än någon annan när man använder sociala medier kan det lätt leda till en negativ spiral.
Är du i riskzon för att må dåligt av sociala medier?
- Jag känner mig nedstämd eller ledsen när jag har spenderat tid på sociala medier.
- Jag jämför mig med andra när jag ser deras poster, och känner mig mindre framgångsrik
- Jag lägger ofta timmar på sociala medier men känner bara att det är slösurfande. Helt värdelöst och ger mig ingenting.
Känner du igen dig i någon av ovanstående punkter, så kan vi konstatera två saker:
- Ditt beteende på sociala medier är inte sunt
- Du behöver förändra ditt beteende
Vi kan också konstatera ytterligare en sak: Du är långt ifrån ensam. Flera undersökningar och studier visar på ett samband mellan ett ökat sociala medier-användande och ökad psykisk ohälsa. Samtidigt måste jag påminna om att vi är experter på att forska på farligheter med nya innovationer. Letar man efter forskning på hur sociala medier har räddat livet på människor, stärkt självkänsla hos minoriteter, mobiliserat samhällsförändringar som #MeToo som faktiskt gjort mer för jämställdheten de senaste decennierna än något politiskt parti, ja då får man leta länge. Men, vi alla vore naiva om vi inte såg baksidorna och riskerna.
Är du en person som blir stressad av att se siffror som signaleras i rött med olästa meddelanden på din telefon? Agera!
Det går givetvis att ta ansvar för en sund livsstil med sociala medier. Du kan själv ändra ditt beteende men också inställningar på din mobil och dator, för att bli mer effektiv och minska stress.
Checklista för en sundare sociala medier – beteende
-
Äg ditt feed – rensa ditt flöde
Minns ni frasen ”Du är vad du äter”? På samma sätt är du ditt feed. Lägger du timmar på att varje dag ”äta” innehåll som gör dig glad? eller innehåll som gör dig nedstämd?. Tänk efter, följer du personer som får dig att utvecklas, må bra, lär dig nya saker. Eller är det precis tvärtom? Att ditt flöde får dig att känna dig nedstämd och illa till mods? Agera: Avfölj direkt, du äger ditt feed och det är du som bestämmer vad du själv ska exponeras för.
-
Stäng av notifikationerna
Då slipper du bli stressad över att gå in och kolla dina sociala medier så fort det händer något nytt, utan kan faktiskt välja själv när du vill gå in utan att känna att du måste. Har man sin mobil i sovrummet slipper man också få sin sömn störd, skärmen lyser inte upp och det blir inte några störande vibrationer som rubbar din sömn.