Vad innebär det nya verktyget ChatGPT?

Du har säkert hört talas om ChatGPT – den nya AI-drivna chatbotten skapad av företaget OpenAI som på många sätt är en revolution i klass med Google. Som nyligen äntligen lanserades som en mobilapp.

Till skillnad från Siri, som så ofta har en förmåga att missförstå allt du frågar, här har du en digital tjänst som äntligen förstår vad du säger – och har ögonblickliga svar på nästan allt. ChatGPT är en överraskande snabb tjänst som på några sekunder spottar ur sig korrekt skrivna texter, på välskriven svenska. Här finns förstås stora möjligheter för de flesta av oss att snabbt få hjälp. Det kostar ingenting och sidan hittar du här.

Det finns dock några baksidor:

  • ChatGPT är inte överdrivet bra på att säga ”jag vet inte”. Istället ger ChatGPT ett tvärsäkert svar som inte sällan är helt felaktigt.
  • ChatGPT är habil och snabb på att formulera sig korrekt, även på svenska. Men knappast mästerlig. Det blir bra men inte fantastiskt. Men för dig som vill ha en snabb text är förstås detta ett habilt verktyg.
  • Skolväsendet har fått nya utmaningar. Hur vet läraren att det är eleven som dragit slutsatserna som läraren bett om, när det i själva verket kanske bara är en chatbot?
  • ChatGPT har i vissa fall, precis som många människor, visat sig vara sexistisk.

Så vad använder man ChatGPT till egentligen? Mer än att söka allt från snabba svar på skoluppgifter till att få förslag på synonymer eller liknelser. Och hur bra är den?

ChatGPT är alltså en AI-driven chatbot som skapats av OpenAI, ett företag som specialiserat sig på artificiell intelligens och maskininlärning. Verktyget tränas på stora datamängder och använder neutrala nätverk för att lära sig förstå och generera ett mänskligt språk.

Vad är ChatGPT mer ingående?

ChatGPT är en chatbot utformad för att kommunicera med människor på ett naturligt sätt och hjälpa till med olika typer av uppgifter. Den kan svara på frågor, ge råd, generera text, översätta språk och mycket mer. För att använda verktyget behöver man bara skriva in en fråga eller ett ämne i textformat och då svarar den på ett nästan mänskligt sätt. Verktyget är tillgängligt online och alla kan använda tjänsten.

Eftersom ChatGPT är tränad på stora datamängder och ständigt lär sig av nya interaktioner kan den hantera en bred uppsättning frågor och ämnen. Det är dock viktigt att komma ihåg att ChatGPT  är en maskin. Därmed kan den inte alltid kan ge exakta svar eller förstå alla nyanser i en fråga eller situation. Trots det kan verktyget vara en mycket användbar och användarvänlig resurs för att hjälpa till med allt från praktiska frågor till personliga funderingar.

Varför ska man använda verktyget?

Detta är en teknik som är väldigt användbar för många. Och med tanke på att chatGPT bland annat pratar svenska kan man snabbt få inspiration om ett speciellt ämne eller bara svar på en specifik fråga. Det är helt enkelt ett verktyg som är så användbart inom många olika situationer och tillfällen.

chatgpt

Vill du ha en föreläsning om ChatGPT?

Vill du lära dig mer om ChatGPT? Hur utmanar AI din bransch? Vilka möjligheter finns? Vilka utmaningar? Hur kommer ChatGPT att påverka era affärer? Hur skulle ni kunna använda ChatGPT i din verksamhet? Boka Frida Boisen, som tagit emot priser som Sveriges bästa digitala ledare att hålla en skäddarsydd föreläsning om hur ChatGPT och AI påverkar just ER.

Hör av dig till ebba@fridaboisen.se eller till frida@friaboisen.se idag så återkommer vi till dig direkt.

Frida Boisen föreläser också om andra digitala succéer och förändringar som påverkar vår värld. Gå hit för att läsa mer om Fridas aktuella föreläsningar just nu.

Frida Boisen talar om hur ChatGPT påverkar vår värld

Frida Boisen föreläser om ChatGPT och hur AI påverkar vår värld.