Att jobba hemifrån!
– Så gör du distansarbete till succéarbete

Coronakrisen förde oss in i en ny digital era som gav vårt sätt att arbeta en helt ny distansarbeteform. Att jobba hemifrån och på distans har blivit vårt nya normalläge och har satt nya krav på både anställda och arbetsgivare. Men det har också öppnat upp för möjligheter vi tidigare inte haft tillgång till. Virtuella kommunikationsvägar har inte bara sparat oss tid utan har också öppnat möjligheter för mångfald där de anställda inte behöver vara bundna till en specifik plats.

Arbete hemifrån är här för att stanna men hur ställer man om organisationen för att hänga med i det nya arbetssättet? Hur skapar man engagemang, samhörighet och arbetsglädje genom en skärm? Och hur arbetar man gemensamt för att ta företagets mål? Varje dag.

Att skapa engagerande möten och diskussioner digitalt.

Att jobba hemifrån i praktiken, hur gör man egentligen för att få sina anställda att bli engagerade och öppensinnade även när de sitter bakom en skärm?

  • Be dina anställda att sätta på sina kameror! Att se varandras ansikten gör så mycket för gemenskapen men även för den som pratar. Det kan lätt kännas som att man pratar till en vägg om kamerorna är avstängda.
  • Det kan lätt bli väldigt mycket surr och avbrott av varandra när man ber om åsikter eller tankar. Så använd handuppräcknings funktionen eller be dina anställda att skriva i chatten att dem vill prata och dela ut ordet. Då slipper man avbryta varandras kloka tankar och idéer.
  • Ska du visa en powerpoint? Gör en presentatiom som engagerar för att hålla uppmärksamheten från alla som lyssnar. Hur gör man en engagerade powerpoint då? Mycket bilder! Gör inte presentationen så texttung, använd dig av stödord och berätta istället det du vill förklara.

Var kreativ med hur ni ska göra på er arbetsplats för att få distansarbetet att fungera lika bra som på kontoret. Kanske ska ni ha digitala fikapauser, eller ett uppsamlingsmöte på fredagseftermiddagarna för att hälsa trevlig helg till varandra?Jag kommer gärna till er och dela med mig av alla mina tips hur ni går från hybridarbete till succéarbete. Hör av dig till mig här med alla dina frågor och funderingar!